logo
banner banner banner banner

Nooit meer oorlog!


De verhalen van mensen die erover kunnen vertellen zijn belangrijk
Hoe realistisch mogen we zijn om kinderen te vertellen over de oorlog en de gevolgen ervan? Afschrikwekkend kunnen foto’s en films over de oorlog zijn. Met die beelden kunnen en willen we jonge kinderen niet confronteren. Anderzijds is het belangrijk dat iets oudere kinderen goed geïnformeerd worden over de hel van de oorlog. De verhalen van mensen die dat hebben ervaren en erover kunnen vertellen zijn daarbij belangrijk.
De Franse pedagoog en schoolmeester Célestin Freinet schreef over zijn ervaringen in de Eerste Wereldoorlog een novelle: Touché. Deze novelle is in het Nederlands vertaald door Rouke Broersma en kreeg als titel mee: Geraakt! Freinet zou Freinet niet zijn als hij ook zijn ervaring in de oorlog geen plek zou geven in zijn onderwijs. Hij schreef voor kinderen het boekje: Frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog dat verscheen in een reeks brochures voor kinderen. In Geraakt! is de vertaling van deze brochure opgenomen. Hoewel in 1958 geschreven is die tekst nog uiterst actueel. Freinet formuleert voorzichtig, maar kan en wil niet om de realiteit heen. Hij besluit zijn brochure voor de kinderen met: ‘Ik heb hier beschreven wat de oorlog voor mij was, en voor miljoenen soldaten, die geleden hebben of sneuvelden. Voor jullie zweren wij eenstemmig de eed van de soldaten: NOOIT MEER OORLOG!


Geraakt! & Frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog
In 1917 raakte Freinet tijdens de loopgravenoorlog in Noord-Frankrijk gewond. Hij schreef hierover in 1920 de novelle Geraakt. Deze is door Rouke Broersma vertaald. Ook vertaalde hij het boekje Frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog dat Freinet in 1958 voor kinderen schreef. In een bundel worden Geraakt en Frontsoldaat hier beschikbaar gesteld.104 bladzijden zwart wit...